Gimnáziumi élménynapok

Gimnáziumi élménynapok

Az írásbeli érettségi három napja alatt foglalkozásokon vettek részt diákjaink.

Az élményközpontú tanítás időszaka zajlott az Illés Akadémia Gimnáziumának életében az érettségi hetében. Iskolánkban nem a tanév közben, egy-két órát „elcsípve” hagyják el az épület falait diákjaink múzeumok, intézmények, előadások meglátogatására, hanem az írásbeli érettségi hetében, tömbösítve vesznek részt különböző a nevelést, oktatást segítő, kiszélesítő foglalkozásokon.

A környezettudatosságra nevelést erősítve a Kámoni Arborétumban, a Vasivíz szombathelyi szennyvíztisztító-telepén, illetve a Nyugat-magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrum épületének megépítéséhez is hozzájáruló, az Arany-patakon megépített, Szombathely és környékének árvízi védelmét szolgáló, dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározónál jártak.

Diákjaink meglátogatták a Zrínyi Ilona utcai Szemtől szemben elnevezésű állandó kiállítást, ahol a holokauszt szombathelyi áldozatairól emlékeztek meg. Ott voltak Felsőcsatáron is a Vasfüggöny Múzeumban.

A harmadik aspektus a tematikában a nevelési terület volt, a fókusz pedig a társadalomban való jelenlét és alkalmazkodás. A 11. évfolyam a Szombathelyi Járásbíróságon egy közlekedési bűncselekmény tárgyalásán – büntetőperen – vettek részt, majd pedig látogatást tettek a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben.

A jövőre való felkészítés-felkészülés területe sem maradhatott ki a programból. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjában a tanulmányi osztály és a Testnevelési és Sportközpont által szervezett programon járt a harmadik napon a 11. osztályunk. Az esemény az egyetemi élet bemutatásáról szólt, a jelentkezéstől az felsőoktatási alapfogalmak tisztázásán át egészen a vizsgarendig.

A 11. osztályból tizenheten tettek előrehozott érettségit idegen nyelvből ezen a héten – mindeközben pedig a 9-10. osztályosok belső nyelvvizsgán vettek részt: ez egyben hozzájárul a későbbiekben az élet minden területén szükséges vizsgarutin megszerzéséhez, segíti a labdarúgásban is elengedhetetlen idegennyelv-tudás megszerzését. nem mellesleg pedig az év végi jegy megítélésében is nagy jelentősége van.