Iskolai évzáró az Eb nyitónapján

Iskolai évzáró az Eb nyitónapján

Befejeződött a 2023/2024-es tanév.

Miért június 14-én tartja a tanévzáróját az Illés Labdarúgó Akadémia Gimnáziuma? A kérdésre a választ azonnal meg is adta Károly Frigyes gimnáziumigazgató: mikor tartaná a tanévzáróját egy labdarúgó-akadémia gimnáziuma, ha nem a labdarúgó Európa-bajnokság nyitónapján?

A korábbi tanévzárás mögött valójában gimnáziumunk és akadémiánk harmonikus együttes gondolkodása áll! Ahogy ez pl. a téli szünet meghosszabbításakor is történt. Most pedig a nyári felkészülési időszak megkezdése előtt teremtettünk diáksportolóinknak egy „rendes” nyári szünetet. Hiszen a pihenő és feltöltődés mindenkire ráfér. Diákra, tanárra és nevelőre egyaránt. A mai élsportban a magasszintű teljesítmény egyik kulcsa a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés. Eddig terheltünk motoros és kognitív oldalon egyaránt, most jön a raktárak feltöltése. Ezért tanítottunk az őszi- és a tavaszi szünetben. Hiszen a különböző bajnokságok miatt mindenképpen itt kellett lenniük a diákoknak: ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy ma bezárhassuk a tanévet

– tekintett vissza az elmúlt időszakra a gimnáziumigazgató.

Az évzáró programjában diákjaink verset szavaltak, összefoglalták azokat az eseményeket, amelyeket az iskola falain kívül történtek. Külön köszöntöttük azokat a diákjainkat, akik nevelőtestületi dicséretben részesültek:

  • a 9. osztályból Alasz Hanna – kimagasló tanulmányi eredményéért, közösségi munkájáért és elért versenyeredményeiért,
  • a 10. osztályból Takács Míra – tanulmányi és versenyeredményéért,
  • szintén a 10.-ből Müller Zsófia – kimagasló tanulmányi eredményéért és versenyeredményéért,
  • a 11. osztályból Mesterházy Ivett – kimagasló tanulmányi és versenyeredményéért, illetve a kollégiumban tanúsított példamutató magatartásáért és közösségi munkájáért,
  • valamint a 11. osztályból Tóth Bianka – kimagasló tanulmányi és versenyeredményéért, valamint közösségi munkájáért.

A 2023/2024-es tanévtől kezdve a gimnáziumunk diákjai: egy fiú és egy leány kaphatja meg az Ekler József-díjat: A „Jó tanuló – jó labdarúgó” díjat Mesterházy Ivett és Németh Richárd érdemelték ki!

Újdonságokkal teli volt az iskolai év. Önálló diákkezdeményezésként indult el a „Szeleburdi délután”, aminek keretein belül a 11. osztályosok avatták fel a 9-10. évfolyamba járok társaikat. Hagyományteremtő szándékkal megemlékeztünk utcánk névadójáról, az olimpiai bajnok Haladás-legendáról, Szarka Zoltánról a Haladás Sportkomplexum falán elhelyezett emléktáblájánál. Az érettségi szünet napjaiban belső vizsgákat és élménynapokat tartottunk. A 26 tizenegyedikes diákunk közül 17-en tettek már írásban idegennyelvből előrehozott érettségit, hétfőn pedig szóbelizni fognak.

Károly Frigyes kitért arra, hogy a sportfeladatok teljesítése miatt az átlagosnál magasabb a hiányzások száma az Illés Akadémia Gimnáziumában. Kiemelte, hogy erre azonban az érettségi vizsgakövetelmények nincsenek tekintettel. Így a tanároknak a „Mikor teljes az osztály?”, a „Mikor irathatok dolgozatot?”, a „Ki, mikor, milyen anyagrésznél hiányzott?” és a „Mikor haladhatunk tovább az anyaggal?” kérdéseket kénytelenek feltenni.

És így tovább… Köszönöm tanár kollégáimnak, hogy ezt a folyamatos újratervezést, egyfajta bűvészmutatványt végre tudták hajtani. Nem is akárhogyan! Hiszen az iskola tanulmányi átlaga 4,19 és mindössze egy tanulónak kell augusztusban újra próbálkoznia. Gratulálok! Természetesen kellettek ehhez a diákok hozzáállása, valamint a kollégiumi nevelők segítsége is. Nekik is köszönöm ezen a helyen is munkájukat, ami nagyban segíti az egész akadémia eredményességét és befolyásolja az ifjú labdarúgók hangulatát. A leány és a férfi szakág gimnáziumunkba járó ifjú labdarúgói sikeresek voltak a pályán és az iskolában is. Ehhez kellett az Illés Labdarúgó Akadémia vezetése, akik ebben a nehéz gazdasági környezetben is megteremtették a feltételeket. Köszönet érte! Gratulálok minden diákunknak, edzőiknek, kollégiumi nevelőinknek és nem utolsó sorban tanárainknak a sikeres bajnokságokhoz, a sikeres iskolához és a sikeres diákokhoz! Most jön a pihenés, a feltöltődés, és az Eb! Hajrá, magyarok! Hajrá, Illés!

– zárta be a tanévet Károly Frigyes.