Szarka Zoltán mindig a munkában hitt

Szarka Zoltán mindig a munkában hitt

Az Illés Akadémia Gimnáziuma tartott megemlékezést Szarka Zoltán emléktáblájánál.

8 évvel ezelőtt, 2016. április 18-án búcsúzott a földi pályától Szarka Zoltán. Az olimpiai bajnok kapus, a Szombathelyi Haladásban 245 NB I-es mérkőzésen védő játékos emléktáblájánál halálának évfordulója alkalmából az Illés Akadémia Gimnáziuma rendezett megemlékezést. A rendezvényen a Szarka család mellett dr. László Győző alpolgármester Szombathely Megyei Jogú Városát; Gál Sándor a Haladás Sportkomplexumot; Szántó Erzsébet a Szombathelyi Haladást; Gál László a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületet; Illés Béla pedig az Illés Labdarúgó Akadémiát képviselte.

Iskolánk tanulói közül Várallai Vanda moderálta az eseményt, míg Alasz Hanna foglalta össze Szarka Zoltán életútját – a rendezvényt Németh-Sali Bálint tanár úr osztálya, a 9. évfolyam szervezte. Szarka Zoltán pályafutásából Alasz Hanna kiemelte:

A Japán ellen 5:0-ra megnyert olimpiai elődöntőben kapott szerepet. A magyar válogatott a döntőig menetelt, ahol 4:1-es győzelmet aratott Bulgária ellen, így a labdarúgók az 1968-os mexikóvárosi olimpia bajnokai lettek. Szarka Zoltán így szombathelyi csapat képviselőjeként az első olimpiai aranyérmes lett. Az Illés Sport Alapítvány 2020-ban kezdeményezte, hogy az Illés Akadémiára vezető utcát róla nevezzék el: ezt a szombathelyi közgyűlés egyhangúlag támogatta és mi, az Illés Labdarúgó Akadémia Gimnáziumának tanulói és az Illés Akadémia labdarúgói büszkén viseljük utcánkban Szarka Zoltán nevét.

Illés Béla, akadémiánk alapító-igazgatója személyes élményét is megosztotta a hallgatósággal:

Szerencsésnek mondhatom magam. Abban az évben születtem, amikor Szarka Zoltán Mexikóvárosban olimpiai bajnok lett a válogatottal. 14 évvel később pedig egy klubban játszhattunk. 1981 telén ugyanis a Sárvári Kinizsi megkereste, majd leigazolta őt a megyei I. osztályban szereplő cukorgyári csapat. Az akkor a negyedik X felé közeledő remek sportember egycsapásra megváltoztatott mindent! Tekintélye nem csak az ellenfél csatáraira terjedt ki, hanem saját csapatának labdarúgóira – és bizony, a serdülőben és ifjúsági korosztályban játszókra is. Akár labdaszedőként, akár nézőként láthattam Sárváron: irányítókészsége és nyugalma már akkor megfogott és mindenkorra irányt mutatott. Forró szív és hideg fej. Ezt kimondani, nagyon egyszerű. De meg is valósítani? Az már sokkal nehezebb. Ő azonban mindig ehhez tartotta magát. Örülök, hogy Szarka Zoltán akadémiánkon eltöltött időszaka is hozzájárult az eredményességünkhöz és nevelési alapelveink kialakításához. Büszke vagyok rá, hogy a Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrumhoz vezető út – kezdeményezésünkre – az ő nevét viseli!

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére 2022-ben avattak emléktáblát a Haladás Sportkomplexum falát. Az egyesület elnöke, Gál László ünnepi beszédében hangsúlyozta:

Szarka Zoltán nem csak a pályán, hanem az életben is olimpiai bajnok volt. Az egyesület 1996-os alapítását követően mindig is számíthattunk közreműködésére. Személyiségével mindig is kitűnt, hiszen mindenkor az élvégzett munkában hitt, aminek eredménye a hétvégi mérkőzésen nyújtott teljesítmény volt.

A beszédeket követően a város, az egyesület, a sportkomplexum és gimnáziumunk helyezett el koszorút, majd a Szarka család meggyújtotta az emlékezés lángját.