Szenes Hanna áldozatos, ám elhallgatott élete

Szenes Hanna áldozatos, ám elhallgatott élete

Sikeresen vette a történelmi vetélkedő első három fordulóját az Illés Labdarúgó Akadémia Gimnáziumának csapata, így a budapesti döntőre készülhetnek.

Az Eötvös Károly Magyar-Izraeli Baráti Kör Szenes Hanna születésének évfordulóján „Szenes Hanna 100” címmel vetélkedőt hirdetett magyarországi középfokú oktatási intézmények tanulói számára. Az Illés Labdarúgó Akadémia Gimnáziuma Csalló Kristóf, Gyapjas Botond, Sipos-Kiss Dániel és Őri Bálint összetételben, Németh-Sali Bálint felkészítő tanár segítségével dolgozta fel Szenes Hanna életét és munkásságát. Az eddigi időszakról iskolánk történelemtanára adott felvilágosítást.

A vetélkedő meghirdetőinek fő célja: egy nagyon fontos történelmi időszak kevéssé ismert, de kiemelkedő áldozatvállalásról példát adó személy, Szenes Hanna életének kutatása, egyben a magyar és zsidó kultúra összeérésének megismerése. Az 1921-ben született költőnő fiatalkorát, motivációját, tevékenységeit, költeményeit dolgozhatták és fedezhették fel a diákok: versei segítségével igyekeztek közelebb hozni az akkori tinédzser érzéseit a mai fiatal korosztályhoz.

Milyen tudással kellett felvértezve lenni az eddigi feladatokhoz?

Az első három forduló során kreatív feladatok várták a csapatra. Ennek keretében létrehoztak egy Instagram-oldalt, majd feldolgozták irodalmi munkásságát, amin belül a verseit zenésítették meg. A harmadik fordulóban Szenes Hanna életútját bemutató vándorkiállítást készítettek és ezt online prezentálták is. Mindez azt jelenti, hogy nem feltétlenül lexikális tudást várták el a vetélkedő kiírói, hanem kreativitást.

Hol lesz a döntő?

A döntő már személyes megjelenést kíván. Budapestre fogunk utazni, a verseny felhívója a negyedik fordulót a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központban tartja meg március 30-án. Azt, hogy hány ponttal is érkezünk a megmérettetésre, csak ott, a helyszínen fogjuk megtudni. A csapatverseny során Szenes Hanna életéről, munkásságáról és irodalmi alkotásairól szólnak majd a feladatok. Készülünk és várjuk a vetélkedőt, hogy képviselhessük városunkat, akadémiánkat és iskolánkat.