Ezüstérem, a döntő legjobbja díj és 10 pont a továbbtanuláshoz

Ezüstérem, a döntő legjobbja díj és 10 pont a továbbtanuláshoz

A diákolimpián elért második hely a felsőoktatásba kerüléshez is hozzájárul.

Középiskolai szinten a legidősebb, azaz az V-VI. korcsoport részére kiírt diákolimpiai labdarúgó-bajnokságot a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Labdarúgó-szövetséggel közösen írta ki. A Zalaegerszegen megrendezett döntőre Alasz Hanna, Bukor Zoé, Mesterházy Ivett, Németh Zonga, Sági Fruzsina, Szabó Liliána, Takács Míra, Tóth Bianka összeállításban indult el az Illés Akadémia Gimnáziumának Lengyel Miklós által irányított csapata. A 2005-2006-2007-es korosztálynak megrendezett tornán nálunk 2008-as és 2009-es születésű játékosok is szerepeltek a csapatban. Tettük mindezt – sajnálatos sérülés miatt – csupa mezőnyjátékossal.

A csoportmérkőzések során az lllés Akadémia Gimnáziuma a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium elleni 3–0-val kezdett, majd a DVTK NB I-es csapatának játékosaival felálló Diósgyőri Gimnáziummal szemben a nagy fizikális különbségre fittyet hányva 5–1-re győztünk. Ugyanekkora volt a különbség a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium ellen (4–0), míg a Veszprém vármegyét képviselő Vetési Albert Gimnázium együttese felett 9–1-gyel diadalmaskodtunk.

A legjobb 8 közé csoportelsőként kerültünk, ahol a Pécsi Tudományegyetem Technikumi együttesével találtuk szembe magunkat, ellenük 5–0-ra győztünk. Az elődöntőben a szekszárdi labdarúgókkal kiálló Ady Endre Technikum gárdáját 3–0-ra vertük meg.

A döntőben aztán a mezőnyben az MTK és a Ferencváros játékosaira épülő, míg a kapuban az U19-es válogatottat erősítő, NB I-es soroksári hálóőrrel kiálló Csanádi Árpád Sportiskola volt az ellenfelünk, akiktől nagy csatában 2–1-re kaptunk ki. A torna legjobbjának Sági Fruzsinát, az Illés Akadémia Gimnáziumának diákját választották meg.

Tulajdonképpen a diákolimpiai döntőbe jutott csapatok játékosainak nagy része versenyszerűen űzi ezt a sportot, így rendkívül színvonalas volt a zalaegerszegi esemény. Nálunk a bajnoki fordulók miatt a keretösszeállítást a korosztályos edzőkkel egyeztettem, így szerepelhettek a 2009-esek is a megmérettetésen. Igazán játszani akartuk a futballt, és ezt meg is tudtuk mutatni. Járattuk a labdát, nagy élmény volt kívülről is nézni a lányok játékát. A torna legjobbjának megválasztott Sági Fruzsinak passzpontossága Kroos-i magasságokban járt, Alasz Hanna cselei és lövései élményszámba mentek, a kapusposztot elvállaló Takács Míra pedig bizonyította, hogy minden körülmények között lehet rá számítani. A többiek elképesztő csapatmunkát tettek ebbe a hétvégébe és teljesen megérdemelten jutottak el a döntőig. Itt aztán NB I-es játékosok vártak ránk és tulajdonképpen a torna legjobb kapusának megválasztott fővárosi hálóőrnek – aki az U19-es válogatott kapusa is – köszönhették a sportiskolások a győzelmet. Le a kalappal a mieink produkciója előtt, és az eredmény mellett azt is szeretném kiemelni, hogy ez a teljesítmény a továbbtanulásnál 10 pontot jelent a lányok számára

– tekintett vissza a történésekre Lengyel Miklós, aki a diákolimpiai selejtezők során a fent említett csapattagok mellett Kocsi Petrával, Gyócs-Németh Cintiával, Kleinert Petrával és Müller Zsófiával is együtt dolgozhatott.